Slobodne aktivnosti

Slika
Cilj slobodnih aktivnosti u toku rehabilitacionog procesa u Centru jeste da se svim štićenicima omogući da izraze svoje kreativne sposobnosti i interesiranja na svim poljima, a u skladu s organizacijom i pravilima Centra. Važno za dalji rehabilitacijski i resocijalizacijski tretman je mogućnost ostvarivanja uvida u interese i sklonosti štićenika. postoji nekoliko oblika slobodnih aktivnosti, kojima se nastoje postići odgojno-obrazovni i rehabilitacijski efekti. jedan od takvih oblika jeste čitanje literature religioznog i naučnog karaktera, kao i čitanje proze i poezije, kao vidovi mentalne relaksacije.


Tu su i časovi informatičke obuke i korištenja računara. kreativno izražavanje slikanjem i art terapija su aktivnosti u kojima štićenici sudjeluju u toku slobodnog vremena. Često je to oblik i izražavanja opće ili trenutne osobenosti i vlastitog psihičkog stanja, što dodatno pruža materijal za terapijsko djelovanje.  Svakodnevno gledanje edukativnog i zabavnog TV programa također zauzima mjesto u slobodnim aktivnostima. Od sportskih disciplina zastupljeni su fudbal, košarka, stoni tenis, vježbe u teretani. 

Učestvovanje ekipa Centra na raznim takmičenjima je postaloo uobičajeno, jer je cilj  resocijalizacije naučiti štićenike da, druženjem s drugima, izgrade toleranciju i sposobnost  da prihvate drukčija mišljenja, stavove i sl. Rekreacijski oblik korištenja slobodnog vremena ogleda se u vidu odmora od svakodnevnih aktivnosti. Ovaj odmor se najčešće realizira u vidu izleta, piknika u prirodi, ekskurzija, posjeta kulturnim i vjerskim manifestacijama.

Važno je i samostalno organiziranje slobodnog vremena, kada se uočava da li štićenik ima osjećaj za vrijednost korisnog provođenja slobodnog vremena i ima li kreativan način razmišljanja i rješavanja problema koji ga očekuju po povratku u prvobitno okruženje.
0 0

Obilježavanje 26. juna Međunarodnog dana borbe protiv bolesti ovisnosti

Ovisnost

Izložba radova korisnika JU CROPS u saradnji sa JU BKC Tuzlanskog kantona

Video

Droga-kraj slobode... (ispovijest bivšeg ovisnika)

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama 27/06/2019

Radni sastanak sa Općinskim načelnikom dr.sc. Edinom Delićem

Kalendar