Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Obilježavanje mjeseca rebiu-l-evvel u JU CROPS

 

10.11.2021 10:34
Slika
 

Mjesec rebiu-l-evvel nas svake godine podsjeti na rođenje posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s..

Tim povodom tokom čitavog mjeseca organizovane su različite sportske aktivnosti i takmičenja u fudbalu, stonom tenisu,bilijaru i šahu,kvizovi znanja o životopisu Allahovog poslanika,edukativna predavanja,posjete raznih gostiju i predavača, te promocija knjige "Sedžda na zemllji bosanskoj" autora Haruna ef. Hodžića imama i hatiba Igmanske džamije u Sarajevu.
28.10.2021. u prostorijama JU CROPS upriličena je centralna mevludska svečanost koju su izveli korisnici naših usluga.Mevludu su prisustvovali gosti ef. Mahir Hodžić ispred Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i  Medžlisa  IZ Puračić i hfz. Mirnes Spahić izaslanik Muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića koji je ovom prilikom održao edukativno predavanje na temu posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Muhammed, a.s., je došao na ovaj svijet kao dar svim ljudima i kao nada u spas čovječanstva.
Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadesetrogodišnje ispunjenje poslaničkog poziva bili su uzor i primjer svima nama. Cijeli svoj život iskazivao je čvrstinu i nepokolebljivost pored svih napada i uvreda.

Odanost Allahu dž.š., blagost prema ljudima, stanje da oprosti, hrabrost u svom poslu, pažljivo ponašanje Muhammeda, a.s., najbolji su primjer kako se dolazi do uspjeha, do sreće.
  Kada znamo da je ovaj život prolazan, da je prolazno naše zdravlje i bolest, naša mladost i starost, ne preostaje nam ništa drugo nego da svoj život uskladimo sa životom našeg miljenika Muhammeda, a.s., kako bismo zaslužili njegovo zauzimanje na Sudnjem danu.
Također, svečanosti su prisustvovali i roditelji naša tri korisnika koji su uspješno završili program rehabilitacije od godinu dana, te su im ovom prilikom uručeni i prigodni pokloni . Svaki od njih je izrazio želju da se uključi u programe resocijalizacije JU CROPS nakon završene rehabilitacije kako bi što lakše prevazišli period ponovnog vraćanja u svoje socijalno okruženje, borbu i izazove koji ih čekaju vani.Jedna bitka je dobijena ali „rat“ sa ovom opakom bolesti će se voditi do kraja života.

Liječenje i rehabilitacija ovisnosti kao hronične i recidivirajuće bolesti je dugotrajan i kompleksan proces. Potpunog izliječenja nema i zbog toga uvijek moramo biti na oprezu i da se bojimo, deset godina možemo biti „čisti“ i da jedan dan samo uzmemo neki opijat i da poništimo tih deset godina kada smo bili čisti i da se vratimo na staro.

Zamislite kakav je život ovisnika kada treba do kraja života da se pazi i da strahuje da li će nekada poslije deset,dvadeset ili trideset godina, ako i doživi te godine da se bori s tim.

 

0 0