Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Uručene nagrade pobjednicima na literarnom konkursu „Sačuvaj dušu i tijelo-reci ovisnosti NE!“

 

30.11.2021 10:57
Slika
 

U Medžlis Islamske zajednice Tuzla u ponedjeljak 29. novembra 2021. godine upriličen je prijem za autore radova koji su ocijenjeni najboljim na konkursu „Sačuvaj dušu i tijelo - reci ovisnosti NE!“

Prijemu su prisustvovali glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS Lukavac Mevludin Joldić, upravnik Centra Anes Mešić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Elmedina Osmić Brzović.

Riječima dobrodošlice obratio se glavni imam hafiz Huskanović koji se zahvalio autorima na učešću, čestitavši im i poželivši da i ubuduće pišu i daju doprinos u podizanju svijesti o važnim temama današnjice, a posebno onima koji se tiču mladih.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla – Mreža mladih i Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS Lukavac su 22. oktobra 2021. godine, u okviru mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“, raspisali konkurs za najbolji literarni rad (poezija i proza) na temu „Sačuvaj dušu i tijelo-reci ovisnosti NE!“. Na konkurs su pristigla 52 rada, a pravo prijave na isti imali su mladi do 35 godina.
Prema procjeni komisije najbolje radove na pomenutu temu napisali su Belma Ramić, Mahir Avdić i Mirza Aganović. Autorima najboljih radova uručene su novčane nagrade koje su obezbjedili organizatori literarnog konkursa.

Direktor Joldić je pored čestitke pobjednicima, istakao i važnost činjenice da se na konkurs javilo preko 50 mladih koji su pisanom riječju željeli dati doprinos u osvještavanju važnosti prevencije ove pošasti koja je prisutna svugdje u svijetu, pa i kod nas.

Belma Ramić, čiji je rad nagrađen prvom nagradom, kaže da je već imala priliku da uzme učešća na različitim literarnim konkursima, te da je na pisanje ponajviše poticala i motivirala nastavnica bosanskog jezika. Danas je studentica Elektrotehničkog fakulteta i idalje voli pisati o različitim temama.

Jedan od pobjednika Mahir Avdić, student Medicinskog fakulteta u Tuzli, je kazao da ga je ova tema inspirisala jer je važna zbog sve veće prisutnosti onih koji koriste opojna sredstva, kao i onih koji ista nude. - Moj rad je koncipiran tako da govori o čovjeku od postanka, o emanetu da slijedimo istinu koji treba da nosimo kroz život. Ako se izađe iz te trake istine, onda se mogu dogoditi stvari koje donose poteškoće, pa sam na takav način i pisao na ovu temu, kazao je Avdić.

Učešće na literarnom konkursu uzela je omladina od osnovne škole, pa do onih koji su okončali svoje obrazovanje i koji se bave različitim poslovima i djelatnostima.
Pobjednički radovi će biti objavljeni na portalima Medžlisa Tuzla i CROPS-a, kao i u publikacijama ove dvije institucije u narednom periodu.

0 0