Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Sastanak radne grupe za reformom i unaprjeđenjem rada JU CROPS 2022-2030

 

05.12.2022 09:58
Slika
 

Dana 01.12.2022 u prostorijama JU CROPS održan je sastanak radne grupe koja je formirana od strane Vlade Tk i Rijaseta IZ u BiH s ciljem reforme i unaprjeđenja rada JU CROPS 2022-2030 godine.

Članove radne grupe čine dr. sci. Meliha Bijedić ,dr.sci. Suada Selimović,dr. sci. Mevludin Hasanović, dr.sci. Edin Šestan ispred Vlade Tk, dr.sci. Mensur Husić,Dženan Rahmanović ispred IZ u BiH  i gosp. Mevludin Joldić direktor JU CROPS.

Tokom sastanka razgovaralo se o analizi trenutnog stanja,potrebama zajednice, razvojnom putu JU CROPS od osnivanja do danas i neophodnim potrebama za reformom  koje podrazumijevaju uvođenje novih područja u rehabilitaciji ovisnosti posebno kada je u pitanju patološko kockanje i sve novije vrste bihejvioralnih ovisnosti ( internet, telefoni...).

Također razgovarano je o jačanju kapaciteta kada je u pitanju zapošljavanje novih stručnih kadrova, unutrašnjoj reorganizaciji i analizi postojećih kapaciteta kada je u pitanju otvaranje ženskog odjela JU CROPS.

Neki od zaključaka koji su doneseni tokom sastanka :

  • JU CROPS treba biti reprezentativna i prepoznatljiva Ustanova u osiguranju kvalitete rehabilitacije ovisnika
  •  potrebno je uložiti napore i ojačati kapacitete Ustanove u pružanju i rješavanju problema s kojima se ovisnici i njihove porodice suočavaju tokom i nakon liječenja i rehabilitacije kako bi ponovo postao funkcionalan i koristan član društvene zajednice
  • manifestno je da postoji povećanje potrebe za ovakvim vidovima rehabilitacije ovisnika
  • problem u radu predstavlja nepostojanje ženskog odjela JU CROPS s obzirom da se u toku kalendarske godine obrati za pomoć značajan broj osoba ženskog spola

U periodu od 2017. do 2021. godine na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, na Klinici za psihijatriju zbog problema ovisnosti o psihoaktivnim supstancama prijavile su se 1523 osobe muškog spola i 195 osoba ženskog spola. Dok su se na istoj klinici, u navedenom periodu, zbog problema ovisnosti o psihoaktivnim supstancama liječile 94 osobe muškog spola i 6 osoba ženskog spola.

Ovisnost o psihoaktivnim supstancama je ozbiljna bolest koja narušava psihofizičko zdravlje korisnika, s često kobnim posljedicama (HIV virus, hepatitis B i C, i što je najfatalnije, čest je smrtni ishod zbog predoziranja ili drugih po život opasnih okolnosti, u kojima se ovisnici nađu u potrazi za psihoaktivnom supstancom).

Nažalost, to je problem društva koje je primorano da podnosi posljedice ovisničkog ponašanja, delinkvencije, kriminalnih aktivnosti i nasilja. Problem ovisnosti o psihoaktivnim supstancama u našoj zajednici je prerastao nivo individualne patologije i postao ozbiljan društveni problem, koji do skora nije nalazio rješenje za dugoročno i kompletno liječenje osoba, posebno mladih osoba s problemom ovisnosti.

0 0