Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Vrijedna donacija vanjskog šaha Fabrike cementa Lukavac

 

01.11.2021 10:33
Slika
 

U mjesecu oktobru od strane prepoznatih prijatelja Fabrika cementa Lukavac donirala je izgradnju i postavljanje  šahovske table i figura za vanjski šah u krugu JU CROPS s ciljem upotpunjavanja sadržaja naših korisnika u okviru terapije slobodnog vremena.
Ovom prilikom se želimo posebno zahvaliti načem donatoru što su prepoznali potrebu da našim korisnicima upotpune korištenje slobodnovremenskih aktivnosti.

Kada imamo bogat sadržaj unutar vlastitog slobodnog vremena ili barem mogućnost izbora, moći ćemo jasnije razabrati vlastite interese i želje. Također, mogućnost izbora doprinosi jačanju samopouzdanja i samostalnosti.

Često čujemo pitanje: Što je uopće šah? A vrlo čest odgovor je: život.
Šah je i sport, i umjetnost, i igra. Šahovska ploča je polje moguće stvarnosti, simbolizuje našu Zemlju, Svemir. Crna i bijela polja na šahovskoj ploči stvaraju igru kontrasta, dvije boje koje su u svakom smislu suprotstavljene, predstavljaju more i kopno.
Šahovske crne i bijele figure predstavljaju čovjekove različite životne uloge, rase, nacije.

Svaka mala kombinacija, da ne govorimo o pobjedi (a ponekad i o porazu), određeni je zaokruženi uspjeh koji daje igraču osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. U šahovskoj  "borbi" greška se oprašta. 

Par zanimljivosti o šahu:

- U šahu je 318.979.564.000 mogućih kombinacija za odigravanje prvih četiri poteza.

- Teoretski je moguće da partija šaha ima 5949 poteza.

-Prvi put šah je odigran preko telefona 1878. godine.

- Najduže je za jedan potez razmišljao Francisco R. Torres u partiji protiv Santosa 1980. godine. Mogao je odigrati samo dva poteza a razmišljao je 2 sata i 20 minuta.

-  José Raúl Capablanca postao je svjetski prvak a da nikad nije učio šah iz knjige, niti je proučavao šahovska otvaranja, pa se zbog toga smatra jednim od najvećih prirodnih šahovskih talenata ikada.

0 0