Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Projekat ugradnje toplotnih pumpi / voda – zrak ) sa pratećom opremom i radovima.

 

11.02.2021 14:51
Slika
 

Tokom mjeseca januara 2021 godine u JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama  uspješno je realiziran projekat nabavke i ugradnje toplotnih pumpi / voda – zrak ) sa pratećom opremom i radovima.

Ovim projektom završena je prva faza zamjene starog sistema grijanja zbog njegove dotrajalosti i bolje snabdijevanje toplotnom energijom, tj. u jednom objektu, ostaje još jedan objekat da se uradi sa ovim sistemom i sa identičnom kvadraturom.

Projekat je sufinansiran od strane Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Benefiti koji su ostvareni realizacijom projekta su smanjenje štetnih gasova i poboljšan kvalitet zraka u neposrednom okruženju Centra, smanjenje potrošnje uglja i ogrijevnog drveta za grijanje, povećanje efikasnosti proizvodnje toplotne energije za grijanje, smanjenje troškova za grijanje kao i promocija dobre prakse za grijanje i stvaranje preduslova za upostavljanje jednog održivog modela za podršku zamjene necertificiranim kotlovima i pećima.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice na čelu sa gosp. dr. sci. Edinom Ramićem što su prepoznali ovaj projekat ,s obzirom da smo imali ogromnu potrebu za izradu novog sistema za grijanje zbog dotrajalosti postojećeg, te boljeg snabdijevanja toplotnom energijom objekta u kojem konstantno borave korisnici naših usluga koji dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a veliki broj njih iz reda povratničke populacije
0 0