Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Preventivne aktivnosti u JU Mješovita srednja škola živinice

 

25.04.2024 11:58
Slika
 

Dana 24.04.2024 godine u JU Mješovita srednja škola živinice s ciljem preventivnih aktivnosti i projektne nastave, prenosa konkretnih iskustava korisnika Centra, uvida u proces liječenja i rehabilitacije  održana je radionica za dvije grupe učenika ( njih preko 200 ).

Ovo je samo još jedna u nizu uspješno sprovedenih preventivnih aktivnosti koje JU CROPS provodi u zajedničkoj saradnji sa osnovnim i srednjim školama na TK.

U razgovoru sa uposlenicima i korisnicima učenici su imali priliku da se upoznaju sa životom korisnika naših usluga, da poslušaju njihove životne ispovijesti kako su zbog problema ovisnosti dodirnuli dno i uspjeli da smognu snage i donesu odluku da spase ostatak svog života. Njihova  "živa riječ "dotakla je  mlade ljude koji su na licu mjesta mogli da se uvjere šta nosi droga, pušenje, kao i ostali poroci.

Prevencija predstavlja jedan od ključnih faktora u borbi protiv ovisnosti i sigurno je uvijek " bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti " te u skladu s tim JU CROPS će i dalje posebnu pažnju posvećivati prevenciji i edukaciji mladih ljudi o štetnosti upotrebe PAS-a.

 Na kraju učenici i nastavnici su se zahvalili predstavnicima Centra što su svoja iskustva i znanja podijelili sa njima a sve sa plemenitim ciljem prevencije ovisnosti o psihoaktivnim supstancama.

0 0