Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Prevencija ovisnosti za učenike JU Mješovite Srednje škole Srebrenik u saradnji sa Medžlisom IZ Srebrenik

 

22.12.2023 14:07
Slika
 

Dana 20.12.2023., u administrativnom sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, predstavnici JU Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) su predstavili rad ove ustanove učenicima JU Mješovite Srednje škole Srebrenik i upriličili predavanje na temu: "Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci ."

Prisutnima na samom početku su se obratili glavni imam Refik-ef. Hodžić i direktor JU CROPS-a Mevludin Joldić, a moderator je bio mr. Emir-ef. Brašnjić.

Nakon toga predavanje je održala Anela Osmić psihoterapeut i korisnici Centra koji su prezentirali prenijeli svoja životna iskustva koja su doživjeli u paklu droge.

Ova aktivnost je nastavak saradnje sa JU CROPS,Medžlisa i JU Mješovite srednje škole Srebrenik.

Posebno treba pohvaliti domaćina na odličnoj organizaciji i dočeku s obzirom  da je predavanje bilo izuzetno uspješno i edukativno, te da se odazvao veliki broj omladine i učenika iz JU MSŠ Srebrenik.

Svi korisnici  dolaze u Centar s različitim životnim pričama, ali istim problemom - kako se izboriti sa samim sobom, priznati sebi da si ovisnik o psihoaktivnim supstancama te na kraju kroz adekvatan tretman vratiti se u normalne tokove života u kojima nećeš posustati te ponovo posegnuti za drogom koja ti je već dobar dio života pretvorila u tamu.

Na ovom putu spasa najuporniji su uspjeli ugledati svjetlost na kraju tunela, ali bilo je i onih koji su nakon nekoliko mjeseci odlučili posustati te se ponovo vratiti starim navikama.

Prilikom dolaska izuzetno je značajan jednomjesečni period adaptacije s obzirom na to da ovisnik iz svijeta droge dolazi u jedan novi sistem vrijednosti, pravila i ponašanja.

Ukoliko osoba nakon tog perioda odluči ostati u Centru slijedi intenzivan višemjesečni proces rehabilitacije i resocijalizacije u kojem se koriste četiri oblika aktivnosti - psihološka podrška, okupaciona terapija, radna terapija te duhovna, odnosno religijska terapija.

 

0 0