Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta kulturno-historijskim spomenicima na području Općine Gradačac

 

02.12.2021 11:08
Slika
 
Uposlenici i korisnici JU CROPS dana 01.12.2021. u okviru terapije slobodnog vremena posjetili su Općinu Gradačac i kulturno-historijske spomenike na području iste.
-Prva destinacija koja je posjećena bilo je Spomen obilježje  "Lliljan" koji ima pet latica i visok je 16 metara, okružen je stećcicma koji ga čuvaju, baš kao što su i hrabri borci na ovom području čuvali državu, izvojevali značajne pobjede i svojim životima branili BiH. Suza na spomeniku simbolizira tugu porodica za poginulim sinovima i braćom.
-Nakon Spomen obilježja posjećeni su vještačko jezero Hazna koje je  izgrađeno je 1967. godine nakon što su rijeka Hazna i jezero Vidara poplavile Gradačac 1964. i 1967. godine , te oklopni voz koji svjedoči o hrabrosti i  velikoj historijskoj pobjedi 107. viteške motorizovane brigade koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Drugog korpusa Armije RBiH.
- Na kraju posjećena je neizostavna Gradačačka kula, poznata po nekoliko imena, kao Gradina, Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili Kula Zmaja od Bosne koja predstavlja glavno obilježje ovog prelijepog gradića na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a čija gradnja je počela 1765 godine i trajala gotovo stotinu godina.
Kula je pod zaštitu države, tada Jugoslavije, stavljena još 1962. godine, a 2004. cijeli kompleks je uvršten na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
0 0