Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta i stručno predavanje Dr. Mirsada Arnautalića

„Kultura ishrane u islamu“

03.09.2021 23:29
Slika
 

Dana 02.09.2021. godine JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama  u Smolućoj posjetio je Dr. Mirsad Arnautalić, stručni saradnik i ekspert u Agenciji za certificiranje halal kvalitete.

Cilj ove značajne posjete bilo je stručno predavanje uposlenicima i korisnicima centra na temu „Kultura ishrane u islamu“.

Tokom predavanja Dr. Mirsad Arnautalić je istakao da su nam Kur’an i Sunnet ponudili upravo ono što danas predlaže i medicina, nutricionizam i svi oni koji se bave ishranom. Allah, dž.š., u Kur’anu naređuje da konzumiramo dozvoljenu hranu i  hranu koja je lijepa, dobra, ukusna.

Piramidu pravilne ishrane možemo podijeliti u četiri grupe, odnosno šest grupa sa podgrupama  i treba konzuimirati u najvećim količinama hranu smještenu u dno piramide, dok je grupa hrane koju treba najmanje konzumirati smještena na vrhu piramide :

1. žitarice ; 2. povrće ; 3. voće ; 4. proteini ; 5. mlijeko i mliječni proizvodi ; 6. šećeri ( med ) i masti

Također spomenuto je i nekoliko zanimljivih činjenica kao što su :

- devedeset ajeta govori o dozvoljenoj hrani, odnosno terminu jesti dok devetnaest ajeta govori o zabranjenoj hrani.

-hrana se spominje u 35 Kur’anskih sura

-voda je spomenuta 80 puta

-90 zalogaja je naučno dokazanao potrebno optimalno unijeti u toku dana

- Centralna sura u Kur’anu jeste sura 57. El - HADID ( željezo ). Kada radimo nalaze i odemo doktoru u tim nalazima prvo se gleda željezo jer je ono centralni element u „ljudskom tijelu“

- dva lijeka u islamu su Kur’an i med, Kur’an za dušu i med za tijelo.

Pitanje hrane je nekada bilo lokalnog karaktera, jer smo hranu kupovali od domaćih proizvođača i trgovaca, nama poznatih i nismo je dugoročno skladištili. Danas je pitanje hrane globalnog karaktera, jer iz bilo kojeg dijela svijeta i sa bilo kojeg kontinenta, u roku od 24 sata, imamo hranu kod nas na stolu. Trebamo se zapitati šta nam sve dolazi i kakve su to tehnologije da nam određena peciva budu friška i nakon nekoliko mjeseci na policama, dok su ona kupljena u pekari već sutradan tvrda. Svi oni koji žele da izbjegnu ovakve stvari i da budu sigurni, a time i ispune svoju vjersku obavezu, treba da traže i konzumiraju halal certificirane proizvode. 

0 0