Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta i predavanje prof. dr. Esmira Halilovića

 

18.10.2022 15:15
Slika
 

U petak 14,10. 2022. godine JU CROPS posjetio je prof.dr. Esmir Halilović, koji je tokom svog izlaganja istaknuo važnost uloge Allahovog Poslanika, s.a.v.s. u životu svakog muslimana i Zajednice u cijelosti. 

Muhammed je danas najbrojnije ime na dunjaluku i ne treba nam veći dokaz da je Muhammed, a.s., Božiji poslanik.

Allah, dž.š., na tri mjesta u Kur’anu naglašava da je poslao ‘Poslanika Svoga s uputom i pravom vjerom, da bi je uzdigao iznad svih vjera’. Danas nema sekunde na dunjaluku, a da se ne uči ezan i ne spominje Muhammed, a.s. Zar to nije dokaz istinitosti obećanja Allaha, dž.š., i dokaz vjerovjesništva Muhammeda, a.s.?

 Muhammed, a.s., je rođen u Mekki, u zoru, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20.aprila 571. god. Ibn Said prenosi da je Poslanikova majka Amina rekla: „Kada sam ga rađala, porađala sam uz njega ogromnu svjetlost, od koje su zablistali dvori Šama.“

 Muhammed, a.s., je došao na ovaj svijet kao dar svim ljudima i kao nada u spas čovječanstva. Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadesetrogodišnje ispunjenje poslaničkog poziva bili su uzor i primjer svima nama. Cijeli svoj život iskazivao je čvrstinu i nepokolebljivost pored svih napada i uvreda. Odanost Allahu dž.š., blagost prema ljudima, stanje da oprosti, hrabrost u svom poslu, pažljivo ponašanje Muhammeda, a.s., najbolji su primjer kako se dolazi do uspjeha, do sreće.

0 0