Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Obilježavanje mjeseca Rebiu-l-evvela

 

26.09.2023 15:13
Slika
 

Dana 25.09.2023 povodom predstojećeg mjeseca Rebiu-l-evvela koji  nas svake godine podsjeti na rođenje posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s. JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim suptancama u Smolućoj posjetio je Glavni imam Medžlisa IZ Puračić Zijad Vehabović sa saradnicima.

Cilj posjete bila je centralna mevludska svečanost koju su izveli korisnici Centra.

Tokom čitavog mjeseca organizovane su različite sportske aktivnosti i takmičenja u fudbalu, stonom tenisu,bilijaru i šahu,kvizovi znanja o životopisu Allahovog poslanika,edukativna predavanja,posjete raznih gostiju i predavača.

U svom obraćanju Glavni imam se zahvalio direktoru JU CROPS Mevludinu Joldiću na gostoprimstvu i svim naporima koje Centar ulaže u podizanje kvalitete usluga kako bi se korisnici što prije oporavili i vratili u svoje porodice i društvo kao korisni članovi koji će uspjeti da se nose sa svim teškoćama i izazovima koji ih čekaju nakon završenog programa.

Muhammed, a.s., je došao na ovaj svijet kao dar svim ljudima i kao nada u spas čovječanstva.

Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadesetrogodišnje ispunjenje poslaničkog poziva bili su uzor i primjer svima nama. Cijeli svoj život iskazivao je čvrstinu i nepokolebljivost pored svih napada i uvreda.

Odanost Allahu dž.š., blagost prema ljudima, stanje da oprosti, hrabrost u svom poslu, pažljivo ponašanje Muhammeda, a.s., najbolji su primjer kako se dolazi do uspjeha, do sreće.

Na kraju direktor Mevludin Joldić se zahvalio Medžlisu I.Z. Puračić na čelu sa Glavnim imamom Zijadom Vehabovićem na nesebičnoj podršci koju pružaju u radu Centra svih ovih godina uz poruku da je ovaj život prolazan, da je prolazna naša mladost i starost,te da nam ništa drugo ne preostaje nego da svoj život uskladimo sa životom našeg miljenika Muhammeda, a.s., kako bismo zaslužili njegovo zauzimanje na Sudnjem danu.

Liječenje i rehabilitacija ovisnosti kao hronične i recidivirajuće bolesti je dugotrajan i kompleksan proces. Potpunog izliječenja nema i zbog toga uvijek moramo biti na oprezu i da se bojimo, deset godina možemo biti „čisti“ i da jedan dan samo uzmemo neki opijat i da poništimo tih deset godina kada smo bili čisti i da se vratimo na staro.

0 0