Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Obilježavanje 26.06. Međunarodnog dana borbe protiv droga

Pet stotina korisnika u JU CROPS dokazani projekat da se ovisnost može pobijediti

23.06.2022 15:42
Slika
 

U JU Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama  Smoluća, danas je održan program povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Bila je to prilika da se pokažu rezultati onoga što JU CROPS radi, potrebe, mogućnosti i planovi. Podsjećamo, JU CROPS je 2004. godina osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine ga je, prepoznajući važnost i rezultate Skupština Tuzlanskog kantona proglasila javnom ustanovom.

Ne samo na 26.juni, već tokom svih ostalih 364 dana u godini JU CROPS postoji za sve one kojma je pomoć potrebna,da im pruži ruku nade i spasa i uspješno se nosi sa izazovima i teškoćama koje se javljaju u svakodnevnom radu sa ovom opakom recidivirajućom bolešću.Obilježavanjem ovog dana želimo upozoriti javnost na sverastući problem zloupotrebe droga te pozvati sve aktere na državnoj i nacionalnoj razini za aktivno uključivanje u postizanju zajedničkog cilja.

Svi mi koji se bavimo ovim problemom možemo imati uspjeha samo ako  zajednički djelujemo i svakodnevno tražimo rješenja u borbi protiv bolesti ovisnosti u smislu smanjenja potražnje psihoaktivnih supstanci, intenzivniji rad na prevenciji i edukaciji, što ranija detekcija stanja ovisnosti i blagovremena intervencija, jačanje kapaciteta i kvaliteta usluga u postojećim i otvaranje novih kapaciteta kako za muškarce tako i za žene ovisnice.


Mevludin Joldić, direktor Centra kazao je da pet stotina korisnika koji su prošli kroz ovaj Centar svjedoče da se ova bolest može pobijediti, imamo dosta pozitivnih primjera, jako dobrih priča. Mnogi od njih su osnovali svoje  porodice, našli zaposlenje, postali uspješni u biznisu i postali društveno korisni članovi zajednice. Svjedočimo ovim radom, znanjem i iskustvom od osamnaest godina da rezultati mogu doći odnosno da se bolest ovisnosti može pobijediti.

Koncept dana štićenika je vrlo važan. U toku dana štićenici prođu kroz četiri vrste terapija i Centar stalno radi na inovacijama. Nedavno je nabavljen neurofeedback čime se uvodi jedna nova metoda u liječenju ovisnika.

- Pitanje je gdje bi bili mnogi da nije bilo ovog centra. Mi smo tu kao ruka nade i spasa i ostajemo to mnogima.  U 2021. imali smo 82 korisnika koji su prošli kroz program rehabilitacije i po prvi put prosječna starost pala je ispod 30 godina. To je prethodnih godina bilo nezamislivo. Ovo je rastući problem i trebamo zajedno raditi na njegovom rješavanju – istakao je direktor Joldić.

Pojavljuje se i potreba iznalaženja rješenja u liječenju savremenih ovisnosti kao što je ovisnost o internetu, kockanju, klađenju. Treba raditi na prevenciji i edukaciji, a mi, napominje Joldić, sa našim korisnicima vrijedno radimo, psihološku podršku dajemo, socijalno ih integriramo, duhovno i moralno ih jačamo i radno okupiramo.


Ovo je projekat, stava je prof.dr. Mevludin Hasanović šef odjeljenja za Socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla,saradnik i supervizor JU CROPS, da vrijedi, da je efikasan i da ima svoju perspektivu.

- On ima perspektivu da se razvija ukoliko politička, ekonomska i društvena zajednica, u svakom pogledu, prihvati činjenicu da ove ljude trebamo spasiti u fazi kad oni sami sebi ne mogu pomoći i dovesti ih u fazu da oni spoznaju da su griješili i da su krenuli putem bez povratka – kazao je dr. Hasanović ističući ulogu i značaj društvene zajednice u prihvatanju korisnika koji su prošli proces rehabilitacije.

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) ove godine je povećala sredstva za JU CROPS. Irfan Halilagić, premijer TK-a ukazao je ovom prilikom na društveni značaj ju CROPS te istakao da Vlada ima obavezu da u kontinuitetu vrši ulaganja i da podržava rad ove ustanove.

- Na prethodnom rebalansu smo povećali sredstva kada je u pitanju finansiranje ove ustanove. Nadam se da će JU CROPS imati što manje korisnika, to nam je društvena odgovornost, to bi voljeli da se desi, ali kada se ukaže potreba dobro je da imamo jednu ovako dobro organizovanu ustanovu u smislu onoga što ona radi – kazao je premijer Halilagić.

Današnjem programu, pored direktora Joldića i premijera Halilagića prisustvovali su i izaslanik Muftije tuzlanskog Samir Buljubašić, ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović, direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman,  te mnogi drugi gosti.

0 0