Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Izložba radova JU CROPS u saradnji sa JU BKC Tuzlanskog kantona

 

11.07.2021 11:46
Slika
 

Dana 08.07.2021. godine u maloj sali BKC-a Tuzlanskog kantona  otvorena je Izložba radova korisnika JU Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

Izložba je postavljena u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv ovisnosti.

Na izložbi je predstavljeno oko 50 radova, rađenih bakrorezom – reljefnim slikanjem, nastalih  u okviru art terapije korisnika JU CROPS-a.
Centar svake godine nizom aktivnosti i sadržaja tradicionalno obilježava 26. juni/lipanj, Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, a u partnerstvu sa JU BKC TK ove godine smo kroz organizaciju izložbe dali svoj doprinos i u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, čemu je posvećen i značajan broj radova koji su predstavljeni na izložbi.
Prilikom obraćanja gostima na otvaranju su se obratili direktor centra Mevludin Joldić, ispred osnivača dr. Sead Seljubac predstavnik Muftijstva Tuzlanskog i Ministar za rad i socijalnu politiku Esad Džidić koji je i otvorio izložbu.
Direktor Mevludin Joldić je istakao da ova umjenost rođena u ovisničkom paklu predstavlja rezultat rada korisnika u okviru okupacione art terapije gdje iskazuju svoje afinitete i vještine. Mi smo mala zajednica i želimo da kroz rehabilitaciju proizvodimo vrijednosti i damo svoj doprinos društvu i zajednici kroz svijet slike i umjetnosti.
"BEZ UMJETNOSTI NEMOGUĆE JE SHVATITI PSIHIČKU STRUKTURU ČOVJEKA"

Dr. Sead Seljubac prisutnim gostima se obratio riječima da je obradovan rezultatima rada centra i da Muftijstvo Tuzlansko sistematski prati njihov rad od samog osnivanja do danas, te da daju svoju punu podršku njihovom radu.
Ova izložba je "fascinantna" jer je teško bilo kome sa strane koji o centru razmišlja na negativan način da očekuje ovako dobre rezultate i ovako "prelijep za oko" umjetnički izražaj.

Izložbu je proglasio otvorenom Ministar za rad i socijalnu politiku gosp. Esad Džidić i kazao da mu predstavlja čast i zadovoljstvo otvoriti jednu ovakvu izložbu i pogledati radove korisnika centra koji su napravljeni u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i obilježavanja 26. juna/lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, kao i da steknemo uvid u napore korisnika centra za njihovu borbu i što uspješniju resocijalizaciju.
Također,ovom izložbom nadamo se učinjen je korak više u procesu skidanja stigme koja često prati ovisnike, a koja se reflektuje u isključivanju ove marginalizirane grupe iz gotovo svih društvenih aktivnosti. Ovisnici koji prolaze programe rehabilitacije u JU CROPS-u pokazivanjem svojih radova široj javnosti dokazali su da imaju mnogo talenta, vještina i ovo je samo dio onoga čime mogu dati svoj doprinos u razvoju zajednice u kojoj žive i djeluju.

 

0 0