Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Edukativno predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola na području Brčko distrikta

 

29.02.2024 22:27
Slika
 

Na poziv organizacije  Aktiva vjeroučitelja islamske vjeronauke Brčko distrikta BiH u srijedu 28. februara 2024. godine predstavnici JU CROPS održali su edukativno predavanje za učenike i  nastavnike o uticaju psihoaktivnih supstanci na fizičko i psihičko zdravlje.

Predavanja su održana u 4 termina i na tri kolacije, u sali Islahijeta, Omladinskog centra te u prostorijama džamije „Dizdaruša“, a istim su prisustvovali učenici gradskih osnovnih i srednjih  škola. Na ova četiri predavanja bilo je prisutno oko 600 učenika.

Na predavanju se moglo čuti o strukturi rada JU CROPS, historijatu,perspektivama  institucije, kao i štetnim posljedicama upotrebe psihoaktivnih supstanci a učenici su s posebnom pažnjom slušali lične ispovijesti korisnika koji se trenutno nalaze na procesu rehabilitacije.

Poseban akcenat je stavljen na „eksperimentisanje“ sa psihoaktivnim supstancama sa snažnom porukom da je „najopasnija droga ona koju prvu probate“ jer od nje kreće sve.

Kratak je put od mlade osobe pune elana i života do osobe u problemu ovisnosti koja je pala na dno zbog „neznanja i mladalačke radoznalosti“.

Zbog toga je vrlo važno raditi na prevenciji i educirati našu omladinu koje su štetne posljedice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kako bi se znanjem mogli oduprijeti ovom gorućem problemu koji svaki dan uzima sve više naše omladine ne birajući ni vjeru, naciju,materijalni,socijalni niti bilo koji drugi segment.

Na kraju druženja poslata je zajednička poruke svih učesnika ako će ovo predavanje biti uzrokom da se jedno dijete spasi – vrijedilo je.

0 0