Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Edukativna radionica prevencije ovisnost

 

21.10.2022 13:45
Slika
 

Dana 20.10.2022. godine  u prostorijama BIT Centar održana je edukativna radionica mladima Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Radionicu su održali predstavnici JU CROPS u saradnji sa Crvenim križom Tuzlanskog
Tokom trajanja radionice uvodno izlaganje imali su predstavnici JU CROPS koji su prezentirali program Centra i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu. Posebna pažnja je skrenuta na faktore rizika u nastanku ovisničkog ponašanja i o velikoj štetnosti ulaska u prvi eksperiment sa sredstvima ovisnosti.

Broj konzumenata droge raste iz godine u godinu kako u svijetu, tako i u našoj zemlji.
Sve su veće mogućnosti da se naša omladina nađe u društvu u kojem će im netko ponuditi „travu“, ili barem pobuditi u njima znatiželju. Ali, bezazlena znatiželja može biti pogrešan korak koji može završiti u ovisnosti i zato je pravi odgovor: „Hvala, ne bih“. Konačna je odluka na njima, međutim za donošenje ispravne odluke dobro je „baratati“ činjenicama i informacijama, ali i saznati iskustva onih koji su prošli put ovisnosti.

Svaki početak, ma kako se bezazlenim i bezopasnim činio, može završiti tragično. 
Pored primarne djelatnosti rehabilitacije ovisnika o različitim psihoaktivnim supstancama, JU CROPS posebnu pažnju posvećuje prevenciji i edukaciji naše omladine o štetnosti zloupotrebe PAS-a jer prevencija predstavlja prvu i najvažniju stepenicu u „vječitoj borbi maške i miša“, dobra i zla, borba protiv ovisnosti ustvari predstavlja borbu za slobodu...

U toj borbi itekako im pomažu korisnici Centra, bivši ovisnici, apstinetni koji jednom " živom riječju " prenose svoja životna iskustva koja su preživjeli u tom začaranom paklu droge.

0 0