Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

"Aleja uspješnih" - Aleja nade

Realizacija projekta 500 sadnica voćki " Aleje uspješnih" korisnika JU CROPS u saradnji sa Vakufskom direkcijom

26.11.2020 17:49
Slika
 

Tokom mjeseca oktobra i novembra u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH uspješno je realiziran projekat  300 sadnica voćki i 200 sadnica medonosnog drveća" Aleje uspješnih" korisnika završenog programa rehabilitacije JU CROPS .
Kroz ovaj projekat JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama je želio da istakne svoju društvenu odgovornost jer održivost u svakom segmentu poslovanja je najznačajniji oblik odgovornosti i brige za našu planetu, koji svima namam mora biti imperativ.
Također, željeli smo i drugima biti primjer i inspiracija, a sve u cilju kreiranja perspektivne budućnosti za generacije koje dolaze.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo Vakufskoj direkciji koja je prepoznala važnost i značaj ovakvih projekata, te svojojm nesebičnom podrškom doprinijela da projekat JU CROPS „Aleja uspješnih“ ugleda svjetlo dana.

„ Nije samo IT budućnost nego i zelena radna mjesta“.

Svako od nas u ovoj borbi za opstanak može pozitivno da utiče na očuvanju životne sredine i očuvanju eko sistema.

Zemlja resurs i lijek

Boravak u prirodi i rad na zemlji je postao pokret a za neke i zahvalno rekreativno zanimanje.

Prema preporukama zdravrsvenih stručnjaka i nekim istraživanjima druženje sa zemljom i rad na zemlji jedan je od najboljih načina očuvanja zdravlja.

Od iskona čovjek je u interakciji sa prirodom i koristi zemljište kao resurs, iz kojeg crpi mnoge blagodati kojima zadovoljava svoje potrebe i potrebe društva. Nažalost kod nas su mnoge parcele zarasle u korov, a nekadašnje livade i pašnjaci obrasli neproduktivnim rastinjem. Prolazeći putevima Austrije, Nizozemske, Švicarske i drugih država mogu se uočiti prekrasni pejzaži, uređene okućnici, voćnaci, vinogradsi, pašnjaci itd.
Takav odnos prema prirodi u ovakvim zemljama svakako je dio opće kulture stanovnika ovih zemsalja. Na ovakvo ponašanje stanovnika ovih država trebamo se ugledati i mi u BiH te u naše zapuštene i zakorovljene parcele zasaditi voćnjake, postaviti plastenike i na taj način iskoristiti lagodat koja nam stoji na raspolaganju.

"Vratimo prirodi ravnotežu"

Očuvajmo i oplemenimo prirodne ljepote naše zemlje. Ponosimo se time što živimo u ovoj prelijepoj zemlji, izvorno neponovljive prirode koja je po svojoj orginalnosti jedinstvena.Čuvajmo je i volimo još više, uvijek imajmo na umu zemlju smo unajmilil od naših unuka a nismo je naslijedili od naših očeva.

Život savremenoga čovjeka protkan je uzbuđenjima, te da bi se sačuvala ravnoteža i stres čovjek treba da boravi u prirodi,na svježem zraku, suncu jer boravak i aktivnosti u prirodnom okruženju čovjeka najbolje vraća u ravnotežu.

Aktivnosti koje se sprovode u bašti : okopavanje, hašovanje, branje plodova, čupanje korova za mnoge je zadovoljstvo , a ujedno i fizička aktivnost u kojoj su svi mišići ljudskoga tijela aktivni. Većina medicinskih studija potvrđuje da se rad u bašti preporučuje srčanim bolesnicima, dijabetičarima, pretilim osobama,a također osdobama izloženih stresu kao i depresivnim osobama.

"Sadnja voća je najbolja investicija za budućnost"

Naučnici kažu uspostavljanje veze sa zemljište, obrada rukama, prljanje ruku zemljom može biti čak i oblik liječenja. Biljke su zahvalne za svu ljubav koja im se pruži, uzvraćaju višestruko. Osim ovih efekata na zdravlje ne treba zanemariti doprinos kućnom budžetu.

Projektu "aleje uspješnih"-aleje nade u krugu Centra i na sportskom poligonu zasadili smo 500 sadnica voća i medonosnog drveća. Zašto baš petsto sadnica?

Naime od formiranja Centra, prošlo je petstotina korinsika naših usluga te smo odlučili da za svakog od njih posadimo po jednu saadnicu. Dakle, ta brojka ima određenu simboliku a i poruku „ Mi uposlenici Centra i dalje mislimo na Vas, mi smo Vam i dalje podrška da ustrajete u svojoj borbi“.

Ujedno želimo podstaći i one koji razmišljaju doći u naš Centar a i one koji su trenutno u procesu rehabilitacije da ustraju u svojoj borbi.

Uveli smo u praksu da svaki korisnik naših usluga koji završi program rehabilitacije u Centru zasadi po jednu sadnicu voća i ta aktivnost ima određenu simboliku a i prihvaćena je od korisnika naših usluga jer svi prilikom odlaska ne žele propustiti priliku da zasade svoju sadnicu.

Osmi ove simbolike i podstreka korisnicima naših usluga ovim projektom racionalnije koristimo raspoloživo zemljište, obezbjeđujemo voće za Centar a na indirektan način podstičemo razvoj pčelarstva.

"Borba za čist vazduh traži velike investicije, ali se višestruko isplati".

 

0 0