Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

26. juni, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe ovisnosti obilježen u JU CROPS

 

26.06.2024 15:20
Slika
 

Svake godine u svijetu se 26. juni, obilježava kao dan borbe protiv zloupotrebe droga kako bi se istakla opasnost koje upotreba droga i njihova ilegalna trgovina donosi.

JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama 26. juni, obilježio je simboličnim druženjem u krugu centra gdje su se okupili bivši i sadašnji korisnici sa svojim roditeljima jer kako uvijek s ponosom ističu drage volje vole se vratiti na "izvorište" odakle je potekao jedan novi i bolji život,put u bolje sutra!

Tokom prijema i uvodne riječi direktor Mevludin Joldić istakao je da je ovo projekat koji ima perspektivu da se razvija ukoliko politička, ekonomska i društvena zajednica, u svakom pogledu, prihvati činjenicu da ove ljude trebamo spasiti u fazi kad oni sami sebi ne mogu pomoći i dovesti ih u fazu da oni spoznaju da su griješili i da su krenuli putem bez povratka ističući ulogu i značaj društvene zajednice u prihvatanju korisnika koji su prošli proces rehabilitacije.

U prilog tome govore živi primjeri momaka koji su danas došli da zajednički obilježimo 26.juni, a koji su se prije desetak godina nalazili na samoj ivici života i smrti, boreći se svaki dan da opstanu u tom "začaranom paklu droge". Danas oni uspješno ispunjavaju svoje obaveze sinova, roditelja,supruga i društveno korisnih članova zajednice,a veliko je pitanje gdje bi bili danas da nije bilo centra.

Uz zajedničko druženje prisutnima su se obratili bivši korisnici i njihovi roditelji te su između ostaloga istakli da je od izuzetne važnosti postojanje ovakvih institucija koje se bave problemom ovisnosti jer oni kao roditelji ne bi mogli sami da iznesu sve izazove i probleme svoje djece.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju jeste i problem stigme koji je itekako prisutan u našem društvu.

Nakon povratka u prvobitno okruženje često su suočeni sa etiketiranjem i godinama slušaju neutemeljene priče i ogovaranja sredine "jednom narkoman,uvijek narkoman" protiv čega se svi zajedno trebamo boriti i pomoći ovim ljudima da se izbore sa svojim problemima.

Na kraju je poslana zajednička poruka svima onima koji se nalaze u problemu ovisnosti i koji ne vide izlaz, dođite vrata JU CROPS su Vam širom otvorena te ćemo zajedničkim snagama prevazići i pobijediti ovu opaku bolest jer niste sami.

Ne samo na 26.juni, već tokom svih ostalih 364 dana u godini JU CROPS postoji za sve one kojima je pomoć potrebna,da im pruži ruku nade i spasa i uspješno se nosi sa izazovima i teškoćama koje se javljaju u svakodnevnom radu sa ovom opakom recidivirajućom bolešću.

Obilježavanjem ovog dana želimo upozoriti javnost na sverastući problem zloupotrebe droga te pozvati sve aktere na državnoj i nacionalnoj razini za aktivno uključivanje u postizanju zajedničkog cilja.

Svi mi koji se bavimo ovim problemom možemo imati uspjeha samo ako  zajednički djelujemo i svakodnevno tražimo rješenja u borbi protiv bolesti ovisnosti u smislu smanjenja potražnje psihoaktivnih supstanci, intenzivniji rad na prevenciji i edukaciji, što ranija detekcija stanja ovisnosti i blagovremena intervencija, jačanje kapaciteta i kvaliteta usluga u postojećim i otvaranje novih kapaciteta kako za muškarce tako i za žene ovisnice.

0 0