Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Radionice prevencije ovisnosti

Održane radionice o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci na području Općine Odžak u Srednjoj školi "Pero Zečević i Osnovnoj školi "Vladimira Nazora"

24.03.2019 23:26
Slika
 
Uposlenici JU CROPS zajedno sa volonterima i korisnicima Centra su dana 21.03.2019. na poziv Medžlisa islamske zajednice Odžak i dvije škole na području iste općine održali radionice za učenike o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Kroz zajedničku saradnju i interaktivno druženje ove radionice se održavaju unazad par godina i već su postale tradicija.
Prevencija ovisnosti kao jedan proces koji za svoj cilj ima stvaranje uslova koji će omogućiti i podstaknuti mlade ljude da se formiraju kao stabilne individue sa formiranim i učvršćenim prosocijalnim oblicima ponašanja predstavlja važan segment rada i djelovanja JU CROPS Smoluća. 
Ako uzmemo u obzir da uživanje droge dovodi do ozbiljnih zdravstvenih i psihičkih promjena i do izrazito promijenjenog ponašanja koje je podređeno nabavci droge i ovisničkom stilu življenja, a vrlo često i u sukobu sa zakonom, dolazimo do spoznaja da je prevencija ovisnosti ključan faktor u borbi protiv ovisnoti, te da je uvijek " bolje spriječiti nego liječiti ".
Ono sa čime se Centar slobodno može pohvaliti jeste činjenica da je tokom prošle godine održano niz edukativnih predavanja i radionica o prevenciji bolesti ovisnosti po osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, kao i posjete od strane učenika i studenata sa područja Zeničko-dobojskog i drugih kantona čime je bilo obuhvaćeno preko 1000 djece i omladine a taj trend i preventivne aktivnosti se nastavljaju i u ovoj godini.
0 0