Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Preventivne aktivnosti u mjesecu februaru

Spoznavanje problema ovisnosti

08.02.2019 08:38
Slika
Dana 05.02.2019.godine profesori i učenici JU Mješovite srednje elektro-mašinske škole iz Lukavca su posjetili JU CROPS (Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnih supstancama) u Smolućoj.
Cilj posjete je bio da se učenici upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci ali i drugih vrsta ovisnosti sa posebnim osvrtom na konzumaciju nargila s obzirom da se posljednjih godina sve više bilježe trendovi konzumacije nargile među mlađim generacijama.
Zdravlje je nešto što moramo cijeniti i čuvati,a nikako svojim nesmotrenostima i hirovima uništavati.
Iako se o štetnim efektima zna malo ili nimalo, upotreba nargile sve je zastupljenija među mladima širom svijeta. Posljednjih godina, brojne međunarodne institucije ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu o tome šute i tome ne pridaju zasluženi značaj. Posebno zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Mladim ljudima, nargila je postala način zabave, trend koji mnogi vole i lako mu se predaju, no sigurni smo da većina ako ne i svi, ne znaju šta je to nargila i kakve opasnosti tj. rizike nosi sa sobom.
Tokom prezentacije Centra učenicima su se obratili i korisnici te jednom živom riječju ispričali svoje teške životne priče u kojima su bili dotaknuli dno. Međutim smogli su snage da se dignu i donesu jednu važnu odluku u svom životu, dođu u CROPS i krenu u jedan novi, bolji život pun nade, elana i volje za promjenom. 
0 0