Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta JU CROPS Osnovnoj Školi Gračanica - Živinice

Preventivne aktivnosti u mjesecu oktobru

22.10.2019 22:22
Slika
Centralna Osnovna Škola Gračanica - Živinice ugostila je dana 16.10.2019. godine uposlenike i korisnike JU CROPS iz Smoluće koji su u okviru svojih redovnih preventivnih aktivnosti u mjesecu oktobru za učenike, nastavnike i roditelje održali predavanje o zloupotrebi PAS.
Cilj posjete je bio da se učenici zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci ali i posljedicama drugih vrsta ovisnosti ( kockanje, video igre,mobiteli i dr. ) sa posebnim osvrtom na konzumaciju nargila s obzirom da se posljednjih godina  bilježe trendovi konzumacije nargile među mlađim generacijama.
O svojim iskustima sa drogama učenicima su govorili korisnici našega Centra koji su jednom „ živom riječju i primjerom“  prenijeli svoje teške životne priče.
Ono što je itekako značajno i za svaku pohvalu jeste prisustvo samih roditelja koji su vrlo važni i koji mogu odigrati veliku ulogu u samoj prevenciji.
Najsnažnije oružje koje roditelji mogu upotrijebiti su harmoničan porodični odnos, kvalitetna komunikacija te međusobno podržavanje i razumijevanje. Od važnosti su svakako i aktivna uključenost u život djece, postavljanje jasnih pravila kojih se treba dosljedno pridržavati te održavanje nadzora nad aktivnostima djece i njihovih prijatelja. 
Na kraju Direktorica škole je istakla značaj koliko je važno da učenici čuju živu riječ i iskustvo naših korisnika o  zlu koje droga nosi sa sobom sa iskrenom željom da  ustraju u svojoj borbi, te da  iz centra izadju kao čestiti i društveno korisni ljudi.
0 0