Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

"Izaberi život a ne drogu"

Tribina za omladinu u saradnji sa Mrežom mladih Medžlisa IZ Srebrenik

28.12.2019 19:54
Slika
 

Dana 24.12.2019. Mreža mladih Medžlisa IZ-e Srebrenik i JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama organizovali su tribinu za omladinu pod nazivom “Izaberi život, a ne drogu”.
Tribina se održala u sali MIZ-e Srebrenik sa početkom u 13h.
Posebno treba pohvaliti domaćina na odličnoj organizaciji i dočeku s obzirom  da je tribina bila izuzetno uspješna i edukativna, te da se odazvao veliki broj omladine i učenika iz JU MSŠ Srebrenik.
Gosti tribine su bili članovi Mreže mladih MIZ Orašje s koordinatorom hfz. Redžom-ef. Sivićem
Na samom početku prisutnima su se obratili Emir-ef. Brašnjić, koordinator Mreže mladih i Refik-ef. Hodžić Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik.
Nakon toga riječ su uzeli uposlenici i korisnici Centra koji su prezentirali program rada i prenijeli svoja životna iskustva koja su doživjeli u paklu droge.
Svi oni  dolaze u Centar s različitim životnim pričama, ali istim problemom - kako se izboriti sa samim sobom, priznati sebi da si ovisnik o psihoaktivnim supstancama te na kraju kroz adekvatan tretman vratiti se u normalne tokove života u kojima nećeš posustati te ponovo posegnuti za drogom koja ti je već dobar dio života pretvorila u tamu.
Na ovom putu spasa najuporniji su uspjeli ugledati svjetlost na kraju tunela, ali bilo je i onih koji su nakon nekoliko mjeseci odlučili posustati te se ponovo vratiti starim navikama.
Prilikom dolaska izuzetno je značajan jednomjesečni period adaptacije s obzirom na to da ovisnik iz svijeta droge dolazi u jedan novi sistem vrijednosti, pravila i ponašanja.
Ukoliko osoba nakon tog perioda odluči ostati u Centru slijedi intenzivan višemjesečni proces rehabilitacije i resocijalizacije u kojem se koriste četiri oblika aktivnosti - psihološka podrška, okupaciona terapija, radna terapija te duhovna, odnosno religijska terapija.

0 0