Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Terapija slobodnog vremena- jednodnevni izlet na Izletište "Ontario"

 

13.08.2021 10:01
Slika
 
Dana 11.08.2021. godine uposlenici i korisnici JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj boravili su na izletištu Bistarac, nedaleko od Lukavca. 
Uz lijepu atmosferu, druženje,roštilj  i sportske aktivnosti korisnici su imali priliku da se relaksiraju od svakodnevnih redovnih aktivnosti u Centru i uživaju u prelijepom vremenu i pikniku.

U toku godine ovakvi izleti sa korisnicima se  često organizuju i predstavljaju važan segment terapije slobodnog vremena koja se primjenjuje u toku rehabilitacionog procesa.
Kvalitetno organizirano slobodno vrijeme je izuzetno važno za razvoj ličnosti i otvara mnoge mogućnosti za zadovoljavanje ličnih interesa i potreba.

Zamislite kakav bi bio dan da apsolutno ništa ne radimo; ne jedemo, ne pijemo, ne čitamo, ne idemo na posao, ne gledamo televiziju...
Svi mi imamo urođenu potrebu za djelovanjem i radom, te upravo svim tim dnevnim aktivnostima okupiramo, organiziramo i oblikujemo svoj život čime mu dajemo smisao i značenje svom postojanju.
Tko smo zaista, produkt je onoga što smo učinili, šta očekujemo da ćemo učiniti i kako provodimo svoje vrijeme.

Kada imamo bogat sadržaj unutar vlastitog slobodnog vremena ili barem mogućnost izbora, moći ćemo jasnije razabrati vlastite interese i želje. Također, mogućnost izbora doprinosi jačanju samopouzdanja i samostalnosti.

Vrijeme je novac koji imaš u svom životu. To je jedini novac koji imaš i samo ti odlučuješ kako ćeš ga potrošiti. Budi pažljiv i ne dopusti da ga drugi troše umjesto tebe.  
0 0