Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta Vlade Tuzlanskog kantona, Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva tuzlanskog JU CROPS

 

12.11.2021 10:41
Slika
 

Premijer Tuzlanskog kantona prof. dr. Kadrija Hodžić, ministar za rad socijalnu politiku i povratak Esad Džidić ispred Vlade TK, Mensur ef. Pašalić voditelj odjela za džemat i imamet Rijaseta IZ BiH, Zijad ef. Suljić stručni saradnik za takvim, hifs Kur'ana i razvoj posebnih vjerskih svečanosti ispred Rijaseta IZ U BiH, muftija Vahid ef. Fazlović ispred Muftijstva tuzlanskog posjetili su 10.11.2021. Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac. U prisustvu radne grupe sačinjene od eminentnih stručnjaka iz oblasti bolesti ovisnosti razgovarano je o mogućnostima za dalji razvoj i unaprjeđenje Centra, ali i trenutnom stanju i izazovima s kojima se Centar susreće u svom radu.

Tokom sastanka prezentirane su potrebe za reformom i unaprjeđenjem rada JU CROPS. Radi se o uvođenju novih područja i početku rada na odvikavanju od novih vrsta ovisnosti, te otvaranju Odjela za žensku populaciju u Centru, za što je već iskazan interes.

„Statistika pokazuje da je prosjek izliječenih ovisnika veći od prosjeka nekih razvijenih Evropskih zemalja, pa se može sa sigurnošću reći da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru rehabilitaciju i podlogu za povratak u socijalno okruženje. Najvećim dijelom to je zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa rehabilitacije", kazao je direktor Mevludin Joldić.

Podsjećamo JU CROPS je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova.

„Za rad ove ustanove Vlada izdvaja oko 350.000 KM na godišnjem nivou, čemu treba dodati i sredstva koja se Centru odobre putem Programa podrške projektima borbe protiv bolesti ovisnost rekao je ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona  Esad Džidić.

Zajedno sa ministrom Džidićem, premijer Hodžić je izrazio spremnost Vlade da pomogne realizaciju razvojnog plana.

„Vlada TK odlučno stoji na strani ovog projekta. Podržat ćemo projekat ne samo u kontekstu onoga što do sada činite, nego razmatramo mogućnosti da tu podršku i malo proširimo. Imamo mogućnost da to radimo kroz kapitalne investicije, ali i da dio ekoloških naknada usmjerimo u projekte energijske efikasnosti ovih objekata. Nalazimo se u fazi izrade budžeta za narednu godinu i prilika je da sada programiramo i planiramo podršku u narednoj godini", zaključio je Hodžić, te izrazio zadovoljstvo što su danas i Islamska zajednica i Kantonalna vlada kao suosnivači Ustanove izrazili suglasnost sa vizijom njenog budućeg razvoja i izrazili spremnost da se u nerednom periodu u skladu sa mogućnosima podrži realizacija planiranih aktivnosti.

Muftija Vahid ef. Fazlović istakao je da raspolažemo dobrim iskustvom i značajnim resursima, te da je potrebno iskoračiti u ovom teškom vremenu. S tim u vezi je upriličena današnja posjeta i konsultacije kako bi još više ojačali rad ove za društvo itekako značajne institucije u budućem vremenu. Razgovarano je o novim kadrovskim potrebama,povećanju kapaciteta i širenju misije centra s obzirom da smo svjedoci da se svaki dan sve više šire "novi oblici i vrste ovisnosti".

Direktor Joldić i muftija Fazlović  zahvalili su  premijeru Hodžiću i ministru Džidiću na posjeti i interesu kojeg su pokazali za rad ove izuzetno značajne i društveno odgovorne institucije.

0 0