Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

26. juni, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe ovisnosti obilježen u JU CROPS

 

27.06.2021 17:34
Slika
 

Svake godine u svijetu se 26. juni, obilježava kao dan borbe protiv zloupotrebe droga kako bi se istakla opasnost koje upotreba droga i njihova ilegalna trgovina donosi.
JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama 26. juni, obilježio je simboličnim druženjem u krugu centra gdje su se okupili bivši i sadašnji korisnici sa svojim roditeljima jer kako uvijek s ponosom ističu drage volje vole se vratiti na "izvorište" odakle je potekao jedan novi i bolji život,put u bolje sutra!
Tokom prijema i uvodne riječi direktor Mevludin Joldić istakao je da se JU CROPS uspješno nosi sa izazovima i teškoćama koje se javljaju u svakodnevnom radu sa ovom opakom recidivirajućom bolešću.
U prilog tome govore živi primjeri momaka koji su danas došli da zajednički obilježimo 26.juni, a koji su se prije desetak godina nalazili na samoj ivici života i smrti, boreći se svaki dan da opstanu u tom "začaranom paklu droge". Danas oni uspješno ispunjavaju svoje obaveze sinova, roditelja,supruga i društveno korisnih članova zajednice,a veliko je pitanje gdje bi bili danas da nije bilo centra.
Uz zajedničko druženje prisutnima su se obratili bivši korisnici i njihovi roditelji te su između ostaloga istakli da je od izuzetne važnosti postojanje ovakvih institucija koje se bave problemom ovisnosti jer oni kao roditelji ne bi mogli sami da iznesu sve izazove i probleme svoje djece.
Jedan od problema sa kojim se suočavaju jeste i problem stigme koji je itekako prisutan u našem društvu.
Nakon povratka u prvobitno okruženje često su suočeni sa etiketiranjem i godinama slušaju neutemeljene priče i ogovaranja sredine "jednom narkoman,uvijek narkoman" protiv čega se svi zajedno trebamo boriti i pomoći ovim ljudima da se izbore sa svojim problemima.
Na kraju je poslana zajednička poruka svima onima koji se nalaze u problemu ovisnosti i koji ne vide izlaz, dodjite ruka spasa i nade JU CROPS su Vam širom otvorena te ćemo zajedničkim snagama prevazići i pobijediti ovu opaku bolest jer niste sami.

"Život je stalna borba, ali vrijedan je borbe, ne predaji se i ne umiri u kandžama droge"

0 0