Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

VIII Akademija o liječenju bolesti ovisnosti

Razmjena iskustava i dobrih praksi u liječenju ovisnosti o drogama

09.04.2019 09:00
Slika
 
Razmjena pozitivnih praktičnih iskustava u liječenju bolesti ovisnosti sa posebnim akcentom na liječenje ovisnosti o drogama bila je okosnica VIII Akademije o liječenju ovisnosti, koja se održavala 05.04. 2019. i 06.04.2019. u organizaciji farmaceutske kuće Unifarm.
Akademija je okupila ugledne stručnjake iz oblasti tretmana bolesti ovisnosti sa područja cijele BiH.
Već tradicionalno se razmjenjuju iskustva u radu s ovisnicima o drogama, izazovima novih droga, problemima koji prate bolest ovisnosti, socijalnim i kriminalnim aspektima, stigmatizaciji ovisnika i zdravstvenih profesionalaca koji pomažu ovisnicima.

Međutim, ne treba zaboraviti i postojeće probleme klađenja i kockanja, ovisnosti o mobitelima, društvenim mrežama, kompjuterskim igrama kao i sve većoj zloupotrebi nargile , nimalo " bezopasne droge ", a kojoj se ne pridaje adekvatan značaj i koja još uvijek nije stavljena u zakonski okvir.

Posebno treba imati na umu da su mladi najranjivija kategorija, koja sve češće „eksperimetira“ s drogama te se tako i vrlo brzo suoči s problemom ovisnosti.
Sastojak nargile je tamni duhan koji je 20 puta jači od običnog duhana i ostavlja vrlo snažne posljedice na zdravlje mladih ljudi. 

Rješenje nije jednostavno, borba protiv zloupotrebe droga vodi se multidisciplinarno : od porodice, škole, zdravstvene institucije do lokalne zajednice, policije, medija, odnosno cijelo društvo i svi nivoi vlasti.
0 0