Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Projekat prevencije ovisnosti

Učenici Gimnazije ˝Ismet Mujezinović˝ posjetili CROPS

08.02.2019 08:59
Slika
 

Dana 06.02.2019. učenici JU Gimnazija "Ismet Mujezinović" Tuzla, sa prof. Adisom Mujezinović i Edinom Gutić su u okviru projektne nastave "Štetan uticaj konzumiranja nargile za zdravlje učenika" posjetili CROPS, Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, Smoluća.
Zdravlje je nešto što moramo cijeniti i čuvati,a nikako svojim nesmotrenostima i hirovima uništavati.
Iako se o štetnim efektima zna malo ili nimalo, upotreba nargile sve je zastupljenija među mladima širom svijeta. Posljednjih godina, brojne međunarodne institucije ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu o tome šute i tome ne pridaju zasluženi značaj. Posebno zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Mladim ljudima, nargila je postala način zabave, trend koji mnogi vole i lako mu se predaju, no sigurni smo da većina ako ne i svi, ne znaju šta je to nargila i kakve opasnosti tj. rizike nosi sa sobom.

Učenici i njihove profesorice su imali priliku da se upoznaju sa životom štićenika, da poslušaju životne ispovijesti dva hrabra momka koji su bili suočeni sa propašću svoga života, dodirnuli dno, kako sami ističu, i uspjeli da smognu snage i donesu odluku da spasu ostatak svog života. Njihove životne ispovijesti su mnogo potresle ove mlade ljude koji su na licu mjesta mogli da se uvjere šta nosi droga, pušenje, kao i ostali poroci. 

Učenici su imali priliku da postavljaju pitanja, na koja su dobijali odgovore bitne za život, bitne za njihove mlade godine i šta znači ovisnost.

Prilikom posjete i druženja čenici su takođe saznali kako se sprovodi odvikavanje, sa čim se sve susreću korisnici i uposlenici, te da je svaki vid pomoći neophodan da se "spasi" svaki ljudski život, a za spas je potrebna odluka, i prije nego što se proba bilo koji opijat, kaže NE. Svi ovisnici su morali sami da donesu odluku da biraju život, a ne smrt.

Na kraju razgovora učenicima su štićenici pokazali kako im teče život u Centru. Sami su istakli na kraju da im ova posjeta puno znači i da žele da budu pozivani u škole da svim mladim ljudima i njihovim roditeljima ispričaju svoje sudbine i šta znači ovisnost.

0 0