Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Projekat prevencije ovisnosti

Predavanja o štetnim posljedicama konzumiranja PAS

18.01.2019 10:00
Slika
 

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama je  11.12.2018 i 12.12. 2018 godine na poziv Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most učestvovao u projektu koji je za cilj imao upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola na području Sanskog Mosta o štetnim posljedicama konzumiranja PAS.Projekat je podržan od  strane Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija  članica iz Sanskog Mosta ( Akos Most, Omladinski kulturni  centar Atis, Multimedijalni servis Exsit media, Humanitarna organizacija "Dirhem" i MUP-a USK.

Tokom realizacije projekta istaknuto je kako problem ovisnosti  postaje sve veće zlo s obzirom da današnji trendovi koji se bilježe u svijetu govore o sve većem broju droga na crnom tržištu,naročito onih sintetičkih uz povećanje njihovog korištenja te da se iz godine u godinu sve više pomjera starosna granica prvog kontakta odnosno prve konzumacije PAS. O svojim iskustima sa drogama učenicima su govorili korisnici našega Centra koji su jednom „ živom riječju i primjerom“  prenijeli svoje teške životne priče.

U protekloj  godini na području Unsko sanskog kantona došlo je do značajnog porasta broja evidentiranih krivičnih djela vezanih za proizvodnju i trgovinu narkotičkim sredstvima u odnosu na raniji period, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova USK.  Evidentiran je 61 slučaj proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tom prilikom privedeno je 86 izvršilaca takvih djela. U odnosu na prethodne godine zabilježen je i značajan broj mladih ljudi koji postaju ovisnici o drogama jer teška ekonomska i socijalna situacija razara porodicu. Roditelji su u svakodnevnoj borbi za egzistenciju i djeca su prepuštena sama sebi.

Također, održan je i okrugli sto na temu : borbe protiv ovisnosti od droga, na kome je pored CROPS-a učestvovalo nekoliko institucija sa područja Sanskog Mosta :  Doma zdravlja i Opće bolnice iz Sanskog Mosta, Centra za socijalni rad, Centra za izgradnju mira, Policijska stanica, te predstavnici osnovnih i srednjih škola .

Tom prilikom je zdvojeno  nekoliko zaključaka: Zloupotreba PAS u Sanskom Mostu iz godine u godinu je sve veća, što potvrđuje činjenica da je Sanski Most u samom vrhu zloupotrebe opijata na području Krajine, predlagano je da sredstva koja se izdvajaju za liječenje u Budžetu, dijelom preusmjere u prevenciju ovisnosti, kroz razne oblike upozorenja i edukacija, potrebno je voditi intezivnu kampanju protiv ovisnosti.

0 0