Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta JU MSŠ Živinice

Prevencija bolesti ovisnosti i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

27.03.2019 19:11
Slika
 
Dana 27.03.2019.godine profesori i učenici JU Mješovite srednje škole iz Živinica su posjetili JU CROPS (Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnih supstancama) u Smolućoj.
Cilj posjete je bio da se učenici upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci ali i drugih vrsta ovisnosti sa posebnim osvrtom na konzumaciju nargila s obzirom da se posljednjih godina sve više bilježe trendovi konzumacije nargile među mlađim generacijama.
Tokom održavanja radionica  podaci do kojih smo dolazili kroz razgovore sa učenicima  su zabrinjavajući jer  je utvrđeno da je znatan broj učenika već u višim razredima OŠ  dolazio u dodir sa marihuanom, a o nargilama tzv. „šišama“ i alkoholu da i ne govorimo. Činjenica je da se sve više nargila barova otvara pored škola pa djeca imaju priliku da konzumiraju ovu „drogu“ od ujutru do naveče tako da svi moramo imati razloga za brigu jer nargila jeste štetna za zdravlje,naročito mladim ljudima koji se nalaze u razvojnom dobu, a može dovesti do ovisnosti,ako se uzima intenzivno.
 Nakon predavanja učenici su  obišli Centar i imali priliku da vide sve ono čime se ovaj Centar bavi i da provedu vrijeme  sa korisnicima. 
Ovo je samo još jedna u nizu posjeta koje svake godine MSŠ Živinice obavi s obzirom da JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama ima vrlo dobru saradnju sa navedenom školom te je tokom posjete i druženja istaknuta potreba za daljom saradnjom.
0 0