Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta JU MSŠ Živinice CROPS-u

 

08.01.2019 12:52
Slika
Dana 20.12.2018.godine  profesori i učenici trećih razreda JU Mješovite srednje škole iz Živinica  su posjetili JU CROPS  (Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnih supstancama) u Smolućoj.
Cilj posjete je bio da se učenici upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci ali i drugih vrsta ovisnosti.

Delegaciju škole su dočekali uposlenici CROPS-a koji su ih upoznali sa programom i radom Centra. Rehabilitacioni proces traje godinu dana i u okviru njega su zastupljenje sljedeće terapije :
psihološka terapija –  individualni i grupni rad stručnih lica sa korisnicima usluga   Centra, art terapija,  radno–okupaciona terapija koja podrazumijeva radove na čišćenju i uređenju prostorija i kruga Centra,  poljoprivredne radove (vrt, plastenici, vinograd, voćnjak, redovne aktivnosti: kuhinja, kotlovnica, vešeraj itd.), - duhovna terapija (zastupljene su sve konfesije),  slobodne aktivnosti (mali fudbal, košarka, stoni tenis, bilijar,TV program (satelitska tv total), računari,   teretana, povremeni izlasci u grad “na kafu”, posjete kulturnim manifestacijama, izleti itd.

Također, učenicima su se obratili i sami korisnici Centra koji su ispričali svoje životne priče (pakao kroz koji su prosli u svijetu droge) gdje su učenici aktivno sudjelovali i postavljali interesantna pitanja. Nakon predavanja učenici su  obišli Centar i imali priliku da vide sve ono čime se ovaj Centar bavi i da provedu vrijeme  sa korisnicima. 
Ovo je samo još jedna u nizu posjeta koje svake godine MSŠ Živinice obavi s obzirom da JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama ima vrlo dobru saradnju sa navedenom školom te je tokom posjete i druženja istaknuta potreba za daljom saradnjom.

0 0