Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Posjeta JU Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli

"Štetan uticaj konzumiranja nargile na zdravlje učenika"

19.02.2019 13:11
Slika
U okviru projekta "Štetan uticaj konzumiranja nargile za zdravlje učenika" učenici prvih i drugih razreda JU Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli posjetili su dana 19.02.2019. JU CROPS.
U prethodna dva mjeseca JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o PAS aktivno učestvuje kao saradnik na projektu "Štetan uticaj konzumiranja nargile za zdravlje učenika" . S tim u vezi danas je u prostorijama Centra upriličen doček za profesore i učenike prvih i drugih razreda  JU Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli i održana radionica o štetnom konzumiranju nargile, prevenicji ovisnosti i zloupotrebi PAS.
Od samog osnivanja 24.08.2004. Centar aktivno učestvuje u različitim programima prevencije, sarađuje sa svim institucijama koje se bave problemom ovisnosti, medijima u borbi protiv ovisnosti, izrađuje i distributira promotivne i informativne materijale. 
Tokom posjeta školama podaci do kojih smo dolazili su zabrinjavajući jer je utvrđeno da je znatan broj učenika i osnovnih i srednjih škola dolazilo u dodir sa marihuanom,a o nargilama tzv. " šišama " i alkoholu da i ne govorimo. Činjenica je da se sve više nargila barova otvara pored škola pa djeca imaju priliku da konzumiraju ovu " drogu " od ujutru do navečer tako da svi moramo imati razloga za brigu jer nargila jeste štetna za zdravlje, naročito mladim ljudima koji se nalaze u razvojnom dobu,a može dovesti do ovisnosti, ako se uzima intezivno.
zdravlje je nešto što moramo cijeniti i čuvati,a nikako svojim nesmotrenostima i hirovima uništavati.
 Posljednjih godina, brojne međunarodne institucije ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu o tome šute i tome ne pridaju zasluženi značaj. 

U razgovoru sa uposlenicima i korisnicima učenici su imali priliku da se upoznaju sa životom štićenika, da poslušaju njihove životne ispovijesti kako su zbog problema ovisnosti dodirnuli dno i uspjeli da smognu snage i donesu odluku da spasu ostatak svog života. Njihova  "živa riječ "sigurno je potresla ove mlade ljude koji su na licu mjesta mogli da se uvjere šta nosi droga, pušenje, kao i ostali poroci. 
Prevencija predstavlja jedan od ključnih faktora u borbi protiv ovisnosti i sigurno je uvijek " bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti ".

0 0