Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

posjeta J.U.M.S. Ekonomsko-hemijska škola Lukavac

"Štetan uticaj konzumiranja nargile na zdravlje učenika"

20.02.2019 13:41
Slika
U okviru projektne nastave "Štetan uticaj konzumiranja nargile na zdravlje učenika" učenici i profesori J.U M.S. Ekonomsko-hemijske škole iz Lukavca su dana 20.02.2019. posjetili JU CROPS.
Dana 20.02.2019. godine u prostorijama JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u cilju preventivnih aktivnosti i projektne nastave, prenosa konkretnih iskustava korisnika Centra, uvida u proces liječenja i rehabilitacije  održana je radionica sa učenicima prvih i drugih razreda J.U. M.S. Ekonomsko-hemijske škole iz Lukavca. Radionici su pored učenika prisustvovale i dvije profesorice navedene škole ( Emina Mahovkić i Berta Lukanović ).
Ovo je samo još jedna u nizu uspješno sprovedenih preventivnih aktivnosti koje JU CROPS provodi u zajedničkoj saradnji sa osnovnim i srednjim školama na TK.
Prilikom prezentacije učenicima se posebna pažnja posvetila zloupotrebi nargila tzv. "šiša" jer je evidentno da se sve više nargila barova otvara pored škola pa djeca imaju priliku da konzumiraju ovu " drogu " od ujutru do navečer tako da svi moramo imati razloga za brigu jer nargila jeste štetna za zdravlje, naročito mladim ljudima koji se nalaze u razvojnom dobu,a može dovesti do ovisnosti, ako se uzima intezivno.

zdravlje je nešto što moramo cijeniti i čuvati,a nikako svojim nesmotrenostima i hirovima uništavati.

 Posljednjih godina, brojne međunarodne institucije ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu o tome šute i tome ne pridaju zasluženi značaj. 

U razgovoru sa uposlenicima i korisnicima učenici su imali priliku da se upoznaju sa životom korisnika naših usluga, da poslušaju njihove životne ispovijesti kako su zbog problema ovisnosti dodirnuli dno i uspjeli da smognu snage i donesu odluku da spasu ostatak svog života. Njihova  "živa riječ "dotakla je  mlade ljude koji su na licu mjesta mogli da se uvjere šta nosi droga, pušenje, kao i ostali poroci. 

Prevencija predstavlja jedan od ključnih faktora u borbi protiv ovisnosti i sigurno je uvijek " bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti " te u skladu s tim JU CROPS će i dalje posebnu pažnju posvećivati prevenciji i edukaciji mladih ljudi o štetnosti upotrebe PAS-a jer prevencija predstavlja prvu i slobodno možemo kazati najvažniju stepenicu u vječitoj borbi mačke i miša, dobra i zla, boreba protiv ovisnosti ustvari predstavlja borbu za slobodu...

0 0